Een faillissement is natuurlijk heel vervelend, zowel voor de werkgever als voor de werknemers. Werknemers raken namelijk hun baan kwijt, en er wordt beslag gelegd op het hele vermogen van de werkgever. Dreigt er een faillissement bij jouw bedrijf? Of wil je er gewoon wat meer over weten? In deze blog vertellen we je een aantal belangrijke zaken over een faillissement.
Wat is een faillissement?
Een faillissement is een beslag op het vermogen van de werkgever. Wanneer de werkgever niet meer in staat is om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen, kan deze surseance van betaling aanvragen. Voor de werkgever is dit een periode waarin hij uitstel van betaling krijgt en de kans krijgt om voldoende geld te verzamelen. Werknemers krijgen in deze periode gewoon salaris uitbetaald. Als de surseance van betaling niet genoeg is om aan de financiële verplichtingen te voldoen, dan kan er een faillissement worden aangevraagd. Dit kan zowel worden gedaan door de ondernemer, als door schuldeisers. Schuldeisers zijn mensen die nog geld tegoed hebben. Als je nog salaris moet krijgen van je werkgever, ben je dus ook een schuldeiser.
De werknemers
Ook voor de werknemers is het heel vervelend als het bedrijf waar je werkt failliet gaat. Het kan nog worden geprobeerd of het bedrijf kan worden overgenomen of dat er een doorstart kan worden gemaakt. Als dit niet het geval is, wordt het dienstverband beëindigd. Hiervoor hoeft geen ontslagvergunning aan te worden gevraagd. Een loonvordering indienen bij je werkgever heeft vaak weinig nut, omdat deze al veel moeite heeft met allerlei betalingen. Maar je kunt wel een loonvordering indienen bij het UWV. Je hebt nog recht op achterstallig loon, salaris, reiskostenvergoeding, niet opgenomen vakantiedagen en achterstallige pensioenpremies. Meld je dus altijd aan bij het UWV!
Wat gebeurt er nu?
Als je failliet bent, zal je bedrijf worden overgenomen voor een curator. Het kan zo zijn dat de werknemers nog blijven werken voor de curator. De taak van de curator is het zorgen voor betalingen aan de schuldeisers. De curator kan bezittingen verkopen, bepalen of je door mag gaan met bepaalde werkzaamheden en bepalen of er een doorstart wordt gemaakt. Verder ben je als werkgever verplicht om mee te werken, en bovendien heb je inlichtingenplicht. Overleg dus alles met de curator. En wil je meer informatie of heb je advies nodig? Dan kun je contact opnemen met een advocaat. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij SWDV advocaten.
Hoe voorkom je een faillissement?
Je kunt een faillissement natuurlijk niet altijd voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je je financiële situatie goed in de gaten houdt. Stel regelmatig een balans en een resultatenrekening op. Zo weet je welke financiële verplichtingen je kunt aangaan en hoe je ervoor staat. Probeer bovendien te besparen op bedrijfskosten en spaar in goede tijden voor de slechtere tijden.