Hoewel beiden termen zeer veel op elkaar lijken, zijn een testament en een levenstestament twee totaal verschillende begrippen. Een testament is de bekendste van de twee en treedt in werking wanneer je overlijdt. Een levenstestament treedt daarentegen in werking wanneer je zelf niet meer in staat bent om persoonlijke beslissingen te nemen. Beide testamenten komen dus op verschillende momenten van pas. Hierdoor kiezen sommige mensen ervoor om beide testamenten op te stellen. Laat jij ook beide testamenten opstellen of kies je er één? In dit blog gaan we dieper in op de verschillen tussen beide om ervoor te zorgen dat je een passende keuze kunt maken.
Een testament
Wanneer je een testament laat opstellen door een notaris, zorg je ervoor dat bepaalde zaken worden vastgelegd op het moment dat je komt te overlijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verdeling van jouw erfenis, het aanstellen van een persoon die ervoor zorgt dat de erfenis ook daadwerkelijk verdeeld wordt zoals jij dat wilt, het vaststellen van de voogdij over uw kinderen en dergelijke.
De voornaamste reden om dit soort zaken op te stellen in een testament, is het feit dat mensen het vaak prettig vinden om zelf de touwtjes in handen te houden. Bovendien zorgt het voor een bepaalde mate van rust en zekerheid om te weten wat er gebeurt na jouw overlijden. Het opstellen van een testament is overigens niet verplicht.
Een levenstestament
In tegenstelling tot een testament, laat je in een levenstestament vastleggen wat er met je gebeurt wanneer je zelf geen persoonlijke beslissingen meer kunt maken. In een levenstestament stel je een vertrouwenspersoon aan. Deze persoon geef je daarmee het recht om beslissingen voor jou te maken wanneer je dit zelf niet kunt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het krijgen van een auto-ongeluk waardoor je in coma raakt of het krijgen van een ernstige ziekte, waardoor je op een bepaald moment ook niet meer in staat bent om zelf keuzes te maken. De beslissingen die jouw vertrouwenspersoon mag maken, beperken zich niet enkel tot zakelijke beslissingen maar ook medische beslissingen. Veel mensen denken onterecht dat een partner of volwassen kind automatisch beslist over bepaalde keuzes. Wanneer je geen levenstestament opstelt, zal echter de rechter bepalen wie er als bewindvoerder voor jou bepaalde keuzes mag maken.